Wat te doen bij inbraken in sportkantines?

Steeds vaker zijn sportkantines doelwit van inbraken. Dit komt doordat voetbalkantines en andere sportaccommodaties vaak uit de buurt van de dichtsbijzijnde buren liggen. Daarom zijn ze ook een relatief eenvoudig doelwit voor inbrekers. Zo werden er in de maanden augustus en september van dit jaar, volgens cijfers van de politie, maar liefst 30 keer ingebroken (of een poging daartoe) bij sportkantines in Drenthe. 

Wat wordt er gestolen uit sportkantines?
Dat vaak kluizen, contant geld en alcohol wordt buit gemaakt, spreekt misschien voor zich. Toch wordt er steeds minder voor de hand liggen zaken gestolen. Zo worden er steeds vaker sportmaterialen en installaties gestolen. Nu sportkantines steeds vaker de dupe zijn van inbraken, hebben we besloten om tijdens de Nationale Sport Vakbeurs 2015 te inventariseren hoeveel sportkanties nog geen kassa hebben en wat de betaalvormen zijn. 

Sneller Cashless voor sportkantines
Sportkantines draaien vaak op voor de hoge schadepost en het water staat de clubs dan ook tot aan de lippen. Vanwege de hoge kosten, sluiten sportkantines geen diefstalverzekering af. Sportclubs moeten namelijk aan een aantal hoge eisen voldoen, zoals alarminstallatie. Sportverenigingen kunnen inbraken voorkomen door gebruik te maken van kassa’s in plaats van geldlades en door bezoekers van de club niet meer te laten betalen met contant geld. Uit het onderzoek, dat is gehouden tijdens de beurs, is gebleken dat 23 van de 30 verenigingen wel een kassa hadden, maar dat er alleen betaald wordt met contant geld (22 van de 30 verenigingen). Eén anonieme beursbezoeker zei: “Ik ga als vrijwilliger van de sportclub met de weekomzet fietsend naar huis. Als we het dan hebben over fraude of veiligheid”. Kan dit nog wel in deze tijd? 

Nu er veel wordt ingebroken, kon de vraag ‘wat zijn volgens u de belangrijkste beweegredenen voor een vereniging om Cashless af te rekenen’ niet achterblijven. Hierop antwoorde 26 van de 30 ondervraagde het liefst helemaal geen cash meer op de club te hebben. Dit willen verenigingen zodat het eenvoudiger wordt (22 van de 30 verenigingen) want dan is er geen kasverschil meer. Maar ook dat de club veiliger wordt. Als alles Cashless is voor sportverenigingen, dan zijn kluizen ook niet meer nodig en wordt de kans op inbreken kleiner. Ja, inbrekers gaan natuurlijk maar van één ding uit en dat is geld, zegt een beursbezoeker! 

7 manieren om inbrekers te ontmoedigen

inbraken 2.0